(70) 935 6050
info@compastor.hu
  • ÁSZF
  • Adatvédelmi Szabályzat
  • Miért alkalmazzuk a Compastor®-technológiát?
Facebook Instagram Youtube
  • Kezdőlap
  • A komposztrecept hozzávalói
  • Önkormányzatoknak
  • Kapcsolat
  • English
    • THIS IS HOW IT STARTED!
    • THE STORY
    • OUR MISSION
    • THE COMPASTOR TECHNOLOGY
    • THE COMPASTOR PRODUCTS
    • THE ADVANTAGES FOR USERS
    • WHAT DO WE OFFER?
    • CONTACT US!
  • Áruház
  • Kosár
  • Pénztár
  • Pontjaim
  • Videók Rólunk
  • Hol találkozhatsz a termékeinkkel?
  • Viszont eladói űrlap
Fiók
Bejelentkezés Regisztráció

Lost password?

A jelszavad az email címedre lesz elküldve automatikusan.

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, amelyeket a http://compastor.hu/adatvedelmi-szabalyzat/ tartalmaz.

0 Ft 0 0
0 Kosár
Kosár (0)
Összesen: 0 Ft

KosárPénztár

Hogyan komposztáljunk?

2023-12-11 /Posted bycompastor-admin / 1641 / 4

(Az előző részben írtam a komposztálásról, mint környezettudatos tevékenységről).

Akkor úgy fejeztem be a cikkem, hogy: „addig is jó felkészülést hozzá!”

Tehát, ha felkészültünk a komposztálásra, az azt jelenti, hogy meghoztunk egy elhatározást, hogy teszünk a környezetünkért, az egészségünkért, akkor: vágjunk is az elejébe: „álljunk neki komposztálni, de hogyan?”

Az első fejezetben kedvet kaptunk a komposztálásra, megvan a motivációnk is. Hogy miért? De, ezt majd később részletezzük, visszatérünk rá.

Inkább csináljuk! Modellezzük le elméletbe, s utána már csak a lépésenként végig járni gyakorlatban, azaz jöhet a megvalósítás:

lépésenként: 1, eldöntöttük, hogy csináljuk. 2, felmértük lehetőségeinket. 3, nagyjából tisztában kell lennünk a komposztálandó zöld- és szerves hulladék keletkezésének mennyiségével, gyakoriságával. 4, a fentiek alapján kell megválasztani, hogy miben akarjuk, van lehetőségünk komposztálni: komposzt edénybe, ládában vagy inkább prizmában. 5, nézzük meg mindegyik lehetőséget a körülményeink figyelembevételével: A komposztáló edény azoknak ajánlott, ahol nincs lehetőség prizmát építeni, de nincs is szükség rá, mert kevés zöld- és szerves hulladék keletkezik, kisebb háztartások, közösségek részére. Viszont, ha a hely engedi egyidejűleg lehet több komposztáló edényt is üzembe helyezni, illetve folyamatosan üzembe állítani. Ez vonatkozik a komposztáló ládára azzal az eltéréssel, hogy a ládát magunk is elkészíthetjük, így a méretét magunk választjuk meg! Míg a komposztáló edényt már „készen” vesszük meg.

A Compastor®-technológia a komposzt prizma építését favorizálja, de nagyon jól működik edénybe, illetve ládában is a Compastor®-technológia! A prizma ott ajánlott, ahol sok zöld- és szerves hulladék keletkezik és folyamatos a keletkezés: kert, udvar, veteményes, gyümölcsös, parkok, zöldségtermesztők és állattartók számára. 6, Ha megvan a döntés akkor következik a komposztálandó anyagok összegyűjtése, kezelése. 7, Mit tehetünk a komposztálóba? – Minden

ami zöld- és szerves hulladék, ami számunkra a zöld javakat jelenti. Csak néhányat említenék: lenyírt füvet, lehullott lombot, avart, a kerti- és konyhai zöld hulladékokat, a szennyezett papírt, papírkartont, tönkrement mezőgazdasági termékeket, konzervipari hulladékot stb… és még hosszan sorolhatnám. Egyszerűbb azt felsorolni, hogy mit ne tegyünk a komposztálónkba: üveg, fém, fa, műanyag termékeket ezek kombinációit. Ha a komposztálandó anyagunk tartalmazza ezeket az anyagokat, akkor ezeket le kell választani a arról. Továbbá szigorúan tilos a komposztálóba a hús- és húskészítményt tartalmazó hulladékokat tenni! 9, A komposztálónk megközelíthető, de lehetőleg ne útban lévő, árnyékos helyre tegyük, ha prizmát építünk, akkor fontos a: talaj előkészítése, csurgalék víz felfogása. A komposztálónk feltöltésénél figyeljünk a komposztálandó anyagok rétegezésére, hogy vegyesen kerülnek a komposztálóba a szén-nitrogén arányra. A szén alapú anyagok: falevél, fűrészpor, forgács, de papírkartonnal is keverhetjük abban az esetben, ha egyszerre több zöldanyag kerül a komposztálásra. 10, Ezt követően következik: az oltás  a Compastor®-technológia lényege. A Compastor®-komposztoltó tartalma: növényi zöld hulladékból a Compastor®-technológiával készült, a komposztálási folyamatot beindító és serkentő Compastor®-gilisztát és mikroorganizmusok flóráját tartalmazó oltóanyag. Felhasználása: komposztkészítéséhez. A komposztálandó anyag lebontó fázisa után (4-6 hét) a komposztálóba kell helyezni. A komposztkészítés ideje alatt az organizmusok részére a nedvességet biztosítani kell! Egy köbméter komposztálandó anyagot ~1 zsák oltóanyag szükséges. A beoltott komposztálandó anyagból legkésőbb 6 hónap múlva komposzt lesz. 11, A komposztáló kezelése: fontos a komposztálónk nedvesen tartása, szellőztetése, biztosítani kell a folyamatos oxigén-ellátást, ha van komposztálónknak teteje, mindig hagyjuk nyitva! Az öntözés következtében csurgalék lé keletkezik, ezt a Compastor®-technológia szerint fel kell fogni, mert így megakadályozzuk a talajszennyezést, s ráadásul a folyamatos kezelés következtében értékes tápanyagot kapunk, amely alkalmas a komposztálásra. A komposztáló visszaöntözésére, de bátran felhasználhatjuk a növények kondicíónálására is. A komposzt prizmát a madarak és egyéb kisállatok ellen madárvédőhálóval takarjuk! 12, A kész komposzt kiszedése, kitermelése: ha mindent jól csináltunk, akkor legkésőbb 6 hónap múlva, de a gyakorlatban általában 3 hónap alatt saját termelésű, előállítású kész komposztot kapunk, amit úgy termelünk ki, hogy kész kezdő komposztálandó anyagunk. Így ha idáig eljutottunk: elmondhatjuk róla, hogy működik a komposztálónk a Compastor®-technológia szerint. A 12. pontban csak a lépések leírására volt lehetőségem. A sok-sok részletkérdést a „Komposztálna? kérdezzen a szakértőnktől!” rovatban tudom megválaszolni, megírni, ott van rá lehetőségem. A következő számban a megtermelt komposzt felhasználásról, a komposztálás folytatásáról lesz szó!

-Mire figyeljünk oda a komposztáláskor?

-Miért jó komposztálni, -lehet-e divatot csinálni a komposztálásról-?

A komposztálás összefüggései az egészséges élet megvalósításához!

„Compastor®-technológia a komposztálás iránytűje!”

„Komposztálni JÓ(L)!”

„Ne csak POSZTOLJ, KOMPOSZTOLJ!

Pásztor József Compastor E. V.

info@compastor.hu

www.compastor.hu

Share Post
  • Twitter
  • Facebook
  • VK
  • Pinterest
  • Mail to friend
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Skype
A komposztrecept hozzávalói
Komposztálás, mint környezettu...

4 comments on “Hogyan komposztáljunk?”

  • Gergő

    2024-04-02 - 18:39

    Tisztelt Compastor!

    Jelenleg is komposztálok, azonban a komposztálási folyamat igen lassan megy végbe, kb 1,5 -2 év. Kerti komposztálóban (raklapokból összeállított) kb 1 m3 anyagom van két részben felhalmozva. Említésre került a prizma esetében a komposztlé összegyűjtése, amit a földre helyezett (raklapokből összeállított) komposztálóban illetve prizmában hogyan lehet megoldani? A komposztba helyezett oltóanyagban található giliszták „elvándorlását” szabadon álló komposzthalomban hogyan lehet minimalizálni a rendszeres szerves anyag utánpótlást leszámítva? Köszönöm válaszát!

    Reply to comment
    • compastor-admin

      2024-05-28 - 18:30

      Gilisztáinkkal ezt az időt 6-9 hónapra tudja csökkenteni, illetve
      mégjobban átdolgozzák, hogy a növények könnyebben hozzájussanak a
      tápanyagokhoz.
      A komposztlé gyűjtését, akkor tudja megoldani, ha előlről kezdi!
      1. Lejtés a talajnak (egyik sarka a komposztálónak).
      2. Fóliát lerakni a komposztáló aljára.
      3. 1 darab vödört elásni a talajszint alá.
      4. A fóliát felhajtani a komposztáló oldalára (10-15 cm magasan).
      5. Ahol a komposztlét fogja felfogni, ott a fóliát megvágni, átlyukasztani.
      6. Mehet bele vegyesen a zöld- és szerver anyagok (szoktam mondani,
      mindig-mindent-mindennel), tehát nem rétegezni kell, hanem
      összekeverni minden zöld- és szerves nyersanyagot!
      7. 3/4-ig feltölteni a komposztálót.
      8. Belerakni az Compastor-komposztoltót.
      9. Ismét zöld- és szerves nyersanyagokkal telerakjuk a komposztálót.
      10. Letarakni felülről (raschel-háló, szúnyogháló), hogy a madarak ne
      kezdjék el a gilisztákat kiszedni a komposztálóból, viszont a levegőt
      se zárjuk el a komposztálótól!
      11. Etetni, itatani (földnedvesen tartani a komposztálandó
      közeget)!!!, levegőt hagyni beáramlani a komposztálóba!
      *** mehet bele a papírhulladék, mely nincsen „túl” tintázva pl:
      kartondoboz, kéztörlő, zsebkendő, citrusok, falevelek.
      **** fűnyírással óvatosan, hiszen míg nem megy át rajta a hőszakasz,
      addig kiteríteni, megvárni, mig „sárgulni” kezd, majd utána mehet a
      komposztálóba!

      Lehet, hogy valamit kihagytam, vagy ha valamit nem ért, akkor jelezze, de remélem sikerült mindent leírnom!

      Reply to comment
  • Keresztes Nagy Sándor

    2024-11-13 - 10:42

    Tisztelt Compasztor!
    A tavasszal vettem Önöktől gilisztákat, melyek ez ídő alatt sok folyadékot szolgáltattak. Kérdésem az, hogy mit kell változtatni, másképpen csinálni a hüvős idő beáltálva, télen? Várom válaszát.

    Reply to comment
    • compastor-admin

      2024-11-13 - 21:05

      Kedves Sándor!
      Télen a komposztálót nem szabad majd locsolni, mivel a víz, akár bele is tud fagyni a komposztálóba, így tönkretenné a gilisztákat és egyéb talajlakókat. Érdemes télen lédús zöldség- és gyümölcs maradékokat tenni a komposztálóba locsolás helyett! Tehát, télen a komposztlégyűjtés szinte megáll. Viszont érdemes figyelni, hogy C (szén) alapú növényi részeket is tegyünk bele, mert fontos, hogy legyen az is a komposztálóba!

      Reply to comment

Leave a reply Válasz megszakítása

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Compastor®

KOMPOSZTÁLNI JÓ(L)

“Helyben keletkezett, helyben feldolgozott és helyben felhasználható”.

Hasznos linkek

    • Áruház

    • Komposztrecept hozzávalói

    • Önkormányzatoknak

    • Kapcsolat

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb hírekről!

Elérhetőség

Telephely: 9200 Mosonmagyaróvár, Szolnoki út
Telefon : +36 70 935 6050
E-mail : info@compastor.hu
Nyitva tartás : H-P 8:00-16:00

előre egyeztetett időben látogatható